Wat ik je zeggen wil

Mevr. D. de Wilde-Riphagen

1: Wat is uw naam, inclusief eventuele meisjesnaam? en wanneer bent u geboren?
Driesje de Wilde-Riphagen, geboren op 15 december 1948.

2: In welk dorp en in welke straat bent u opgegroeid.
Geboren in Oene, aan de Eperweg 42 (naast het kerkhof). Het boerderijtje staat er nog, is nu een paardenstal.

3: Op welke scholen heeft u gezeten?
Ik ging als kind naar de School met de Bijbel in Oene. Na de lagere school ging ik naar de Huishoudschool in Epe.

4: Wat is uw leukste jeugdherinnering?
Wat mij het meest is bijgebleven is dat ik vroeger altijd met mijn buurjongen Joop Weseman speelde. Wij gingen dan vaak naar het kerkhof en hielpen Jans Witman met de graafwerkzaamheden voor de graven.

5: Wat deed u in de weekenden tijdens uw jeugd?
Toen we al wat ouder waren, tieners zeg maar, gingen naar de vrijdagmarkt in Heerde. Wij liepen dan met vrienden rondjes over het dorp. Dat was toen de manier om elkaar te ontmoeten.

6: Indien u buitenshuis heeft gewerkt, waar heeft u gewerkt en wat voor soort werk deed u daar? Indien u binnenhuis heeft gewerkt, wat waren dan uw taken? Deed u ook nog andere dingen, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk?
Ik wilde graag naar school in Zwolle na de Huishoudschool maar mijn moeder vond het beter dat ik aan het werk ging. “Als het goed is ga je trouwen en dat kun je nu mooi sparen voor de uitzet”. Ze had een baantje geregeld bij bakkerij/kruidenier Haas in Epe. Later ging ik aan de slag als verkoopster bij Waaijenberg Schoenen, Epe. Vervolgens heb ik nog wat jaren in Heerde gewerkt bij Modehuis Dekker. Na mijn trouwen toen de kinderen wat groter waren ben ik gaan werken in de zaak (Makelaars- en Assurantiekantoor De Wilde) van mijn man. Nadat de zaak verkocht was heb ik een opleiding gedaan als verzorgende bij de Wendhorst. Ik heb daar tot mijn pensionering met veel plezier gewerkt. Dat is wat ik graag wilde doen na de Huishoudschool. Uiteindelijk toch goed gekomen!

7: Hoe heeft u uw partner ontmoet? (Hoe heeft opa oma ontmoet, en andersom)
Dat was bij een voetbalwedstrijd tussen bedrijven. Ik was 16 en ging samen met een vriendin kijken bij een wedstrijd van Klok Zeepfabriek tegen, naar ik meer, Kramer (Berghuizer Papierfabriek). We kregen toen verkering maar dat ging weer snel uit omdat ik met vriendinnen op vakantie ging. Later, ik was 19, kwamen we elkaar weer tegen en kregen opnieuw verkering.

8: Wat vindt/ vond u het leukste aan wonen in uw dorp?
Ik woon nu bijna 50 jaar in Heerde en wat ik zelf prettig vind is dat je heel veel mensen kent. Veel familie en vrienden die hier ook wonen.

9: Wat vindt/vond u de mooiste plek in uw dorp?
Toen we trouwden zijn we aan de Emmalaan gaan wonen, bij het Groene Kruisgebouw. Hier heb wij jaren met heel veel plezier gewoond. De rust en ruimte bij het huis vond ik erg mooi. De kinderen konden hier ook fijn opgroeien, hadden veel vriendjes in de buurt.

10: Wat zou u mij willen zeggen, om mij mee te geven in mijn verdere leven?
Dat je blijft zoals je bent. Lief, zorgzaam, spontaan, open en behulpzaam. Ook zou ik het fijn vinden als je bij de kerk blijft. En dat je de opvoeding van je ouders en ook deels van ons in ere houdt.

Wat u verder nog wilt delen:
Ik ben erg blij met onze hechte band met onze kinderen en kleinkinderen. We hebben daar veel plezier van en genieten van de momenten samen.

Interview afgenomen door Isa de Wilde, 14 jaar

Categorieën