Wat ik je zeggen wil

Dhr. B.D. Gijsendorffer

1: Wat is uw naam, inclusief eventuele meisjesnaam? en wanneer bent u geboren?
Mijn naam is Bertus Dirk Gijsendorffer en ik ben geboren op 16-10-1942

2: In welk dorp en in welke straat bent u opgegroeid.
Ik woon al van kinds af aan in de Beatrixweg in Hoorn. Daar woon ik al 77 jaren lang en daarvan woon ik 55 jaar samen met Oma Gerda.

3: Op welke scholen heeft u gezeten?
Ik heb op de openbare lagere school in Hoorn gezeten, en daarna ben ik 6 jaar naar de LTS in Epe geweest. Het schoolgebouw aan de Kweekweg staat er nog steeds. Daarna heb nog 2 jaar dagschool en 4 jaar avondschool gevolgd. De opleidingen hebben ervoor gezorgd dat ik als ambachtelijk timmerman jarenlang heb gewerkt. Van mijn werkende leven heb ik ruim 20 jaar een eigen Timmerbedrijf gehad.

4: Wat is uw leukste jeugdherinnering?
Niet zoveel want er was eigenlijk niks te doen. We speelde wel veel buiten en hebben veel gevoetbald. Daarvoor moesten we wel eerst zelf een bal maken met papier en elastieken. Verder hielp ik mijn vader veel met de kippen. Dit waren er behoorlijk wat, ongeveer 3000. Ook hielp ik met klusjes in het huis

5: Wat deed u in de weekenden tijdens uw jeugd?
Ik heb niet echt een bijzondere jeugdherinnering want er was heel weinig vertier. Het hoogtepunt was dan denk ik het Hoornerfeest.

6: Indien u buitenshuis heeft gewerkt, waar heeft u gewerkt en wat voor soort werk deed u daar? Indien u binnenshuis heeft gewerkt, wat waren dan uw taken? Deed u ook nog andere dingen, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk?
Binnenshuis heb ik mijn vader geholpen met de tuin en de kippen, en buitenshuis heb ik bijna 25 jaar lang gewerkt in Emst, waar we door het hele land hete lucht verwarmingen aansloten, keukens geplaatst, spouwmuren gemaakt en nog veel meer.

7: Hoe heeft u uw partner ontmoet? (Hoe heeft opa oma ontmoet, en andersom)
Oma en ik hebben elkaar ontmoet op het Heerderfeest.

8: Wat vindt/ vond u het leukste aan wonen in uw dorp?
Het dorp was heel gemoedelijk. We keken met een groepje vrienden vaak voetbal in de avond in een kroegje, omdat toen nog bijna niemand een televisie had. Iedereen kent elkaar in het dorp dus het is een hele vertrouwelijke sfeer.

9: Wat vindt/vond u de mooiste plek in uw dorp?
De kroeg waar ik altijd met mijn vrienden aan het biljarten was. De kroeg was waar nu snackbar 83 zit, en daar zaten we dan elk weekend.

10: Wat zou u mij willen zeggen, om mij mee te geven in mijn verdere leven?
Blijf jezelf! Je moet het uiteindelijk allemaal zelf doen. Niet alles komt je aanwaaien. En probeer veel vrienden te maken want dat is het belangrijkste om het leven door te komen.

Interview afgenomen door Bram Gijsendorffer, 18 jaar oud.

Categorieën