Wat ik je zeggen wil

Mevr. A. Eltingh-Bijsterbosch

1: Wat is uw naam, inclusief eventuele meisjesnaam? en wanneer bent u geboren?
Ans Eltingh – Bijsterbosch (6 mei 1947 te Heerde)

2: In welk dorp en in welke straat bent u opgegroeid.
Aan de Bonenburgerlaan in Heerde, later aan de Stationsstraat in Heerde. Na mijn trouwen ben ik verhuisd naar Acacialaan en de Godefriduslaan. Nu al vele jaren woonachtig op het dorp in Heerde. Kortom, ik ben mijn hele leven in Heerde gebleven.

3: Op welke scholen heeft u gezeten?
Ik heb op de Emma kleuterschool gezeten. Daarna ben ik naar de Wilhelminaschool ge-gaan. Na de lagere school ben ik naar de school voor detailhandel gegaan in Zwolle en heb deze afgerond met een aantal extra kwalificaties en later nog verschillende cursussen gevolgd.

4: Wat is uw leukste jeugdherinnering?
Ik denk nog steeds met veel plezier terug aan de Sinterklaasdagen in al mijn jongere jaren. Dat vond ik altijd erg gezellig thuis, maar was het ook in de bakkerij van mijn vader een drukke, leuke en speciale periode. Daarnaast denk ik met veel plezier terug aan momenten dat ik mijn opa mocht helpen in zijn grote bloementuin. Ik heb veel leuke dingen meegemaakt met mijn broers en zus, maar ik vind het best lastig om een speciaal moment met hun of vriendinnen uit te kiezen.

5: Wat deed u in de weekenden tijdens uw jeugd?
Dat is best moeilijk om zo te benoemen, aangezien het vroeger toch vaak de combinatie was; slapen, school en werken. Op zaterdagen moest ik eerst naar school en hielp daarna mee in de bakkerij van mijn vader. Op zondag naar de kerk. Heel soms gingen we nog een eindje fietsen. Verder besteedde ik mijn eigen tijd het meest aan lezen.

6: Indien u buitenshuis heeft gewerkt, waar heeft u gewerkt en wat voor soort werk deed u daar? Indien u binnenhuis heeft gewerkt, wat waren dan uw taken? Deed u ook nog andere dingen, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk?
Ja, ik heb ook buitenshuis gewerkt. Na de school voor detailhandel heb ik dertien maanden op het gemeentehuis in Heerde gewerkt op de afdeling financiën. In deze periode ook mijn rijbewijs gehaald. Toen ik die eenmaal had, werd ik verzocht door mijn vader om weer terug te komen in onze eigen bakkerij en winkel. Daar heb ik van mijn 18de tot 21ste de inkoop, administratie en bezorging gedaan. Nadat de bakkerij verkocht werd heb ik een jaar of vier bij de peuterspeelzaal in het oude dorpshuis gewerkt. Later nog banen gehad bij verpleeghuis Wendhorst in Heerde als receptioniste, bij het bedrijf Rekresport en Groot Stokkert. Ook heb ik samen met Jaap nog het beheer gedaan van de Burgermeester Faberhal toen deze net gebouwd was.

7: Hoe heeft u uw partner ontmoet? (Hoe heeft opa oma ontmoet, en andersom)
Ik heb Jaap voor de eerste keer ontmoet toen ik mijn jongere zusje naar school bracht. Daarvoor fietste ik altijd langs het huis van zijn ouders aan de Wilhelminalaan. Oorspronkelijk kwam Jaap zijn familie uit ‘het westen’, Sassenheim. Ze waren toen net in Heerde komen wonen. Later kwam ik hem tegen bij de film. Hij zat voor me en omdat hij de film al kende, zat hij alleen maar achterom naar mij te kijken. Erg hinderlijk eigenlijk ha ha.
Later kwamen we elkaar via vrienden opnieuw tegen en hebben we verkering gekregen.

8: Wat vindt/ vond u het leukste aan wonen in uw dorp?
Het mooiste vond ik tegelijkertijd een beetje beklemmend. Aangezien ik mijn hele leven hier gewoond heb, voelt Heerde heel vertrouwd en weet ik dus niet beter. Heerde heeft een prachtige omgeving. Vroeger waren er meer mooie gebouwen, waar ook meer de nadruk op lag dan nu. Het dorpscentrum was echt pittoresk. Soms gaf het mij een ‘klein gevoel’ en was ik blij dat ik af en toe mocht reizen in Nederland of op latere leeftijd daar-buiten.

9: Wat vindt/vond u de mooiste plek in uw dorp?
Vroeger vond ik Kasteel Vosbergen en Landgoed Bonenburg magisch en eigenlijk nu nog steeds. Op dit moment ben ik erg trots op de mooie plek waar wij wonen, midden in het centrum.

10: Wat zou u mij willen zeggen, om mij mee te geven in mijn verdere leven?
Probeer altijd jezelf te blijven en je eigen pad en gedachten te blijven volgen. Laat je niet te veel door anderen beïnvloeden en probeer ook niet te veel van anderen afhankelijk te zijn. Verdien je eigen inkomsten zodat je zelfstandige keuzes kan maken. Maak nooit opmerkingen die anderen kunnen demotiveren hun droom na te leven. Maar bovenal; geniet van ieder moment nu en blijf niet te veel in het verleden hangen of alleen maar met de toekomst bezig.

Wat u verder nog wilt delen:
Ik vond het erg leuk om dit met mijn kleinzoon te delen. We waren bij het invullen van deze vragenlijst niet alleen. Andere familieleden waren erbij en er ontstond een heel leuk gesprek over vroeger en nu. Dit vond ik fijn om te delen, zeker in de huidige fase van mijn leven.

Interview afgenomen door Friso Eltingh, 20 jaar oud.

Categorieën