Wat ik je zeggen wil

Waarom deze site

Geachte bezoeker van deze website,

Deze website is ontstaan in een tijd dat Corona ons land en onze dorpen uit de gemeentes Heerde en Epe in een greep houdt.
Het leed is groot en de gevolgen nu nog niet te overzien.

Juist in deze tijden komen onverwachte krachten naar boven. De mensen die van aanpakken weten, zijn nu de dragers onder onze samenleving. Hulde voor hen allemaal!

Ook is het wel even fijn dat politici en media zich momenteel even niet alleen maar “tegenstander” voelen, maar nu ook meedenken in oplossingen en hoe de saamhorigheid te dienen en bewaren.

Een kleine twee jaar geleden kreeg mijn moeder helaas te horen dat ze ongeneeslijk ziek was. Aangezien zij, na het eerder overlijden van mijn vader, alleen was komen te staan konden wij , als haar 4 kinderen, haar toezeggen de laatste fase van haar leven samen door te brengen. Zo had ze continu iemand om haar heen die haar liefhad. Maar ook voor onze verwerking was het heel fijn iets terug te kunnen doen voor de vrouw die altijd dag en nacht voor ons had klaargestaan. Het was voor ons allemaal een hele bijzondere tijd en heeft zeker bijgedragen aan de verwerking van het naderende moeten loslaten van elkaar.

Nu ik de verhalen lees en hoor van ouderen die veelal zo alleen de dagen doorbrengen (op de enorme lieve hulp van de professionals na!) en hun naasten juist nu moeten missen, kwam de gedachte op om deze ouderen een podium te geven. En wie kan hen beter op het podium zetten dan hun kleinkinderen?

De verhalen van bijvoorbeeld mijn opa komen nog elke dag in mijn gedachten op en zijn zo vaak bepalend in mijn keuzes.

In deze tijd van Corona is ook weer iets van vroeger voelbaar en dat we de weg een beetje zijn kwijtgeraakt in een volstrekt doorgeslagen 24-uurs economie. Het continu jachtige leven. Mensen raken overspannen in een tijd waarin meer welvaart is dan ooit tevoren in de geschiedenis van de mensheid. Het elkaar niet meer nodig denken te hebben en natuurlijk de gedachte dat de wereld maakbaar zou zijn lijkt toch niet helemaal te kloppen…

Laten we de ouderen eens aan het woord laten en bij deze roep ik hen op de belangrijkste lessen van hun leven met ons te delen. Opdat wij, en dan met name de jongste generaties die nog aan de start van hun leven staan, ervan kunnen leren. Leren om mee te nemen op ons pad en er een eigen draai aan te geven.

Laten we hopen dat de verhalen afleiding en verbondenheid geven in een tijd van eenzaamheid en onzekerheid. Het is mijn wens dat de verhalen van de ouderen ook de positieve lessen van deze afschuwelijke tijd mogen worden en dat deze website een podium mag worden van de wezenlijke dingen in ons leven.

Met een hartelijke groet,

Leonhard Vreekamp
Landgoed Bonenburg

P.S. Ouderen die geen kleinkinderen hebben of kleinkinderen die geen opa en/of oma meer hebben zijn van harte uitgenodigd hier creatief mee om te gaan. Ken jij een oudere die je zou kunnen interviewen of wilt u graag de buurvrouw/man of iemand anders interviewen die niet door een kleinkind geïnterviewd is, grijp heel graag je kans.

Deze website is een initiatief van Landgoed Bonenburg en ontwikkeld in samenwerking met Bredewold communicatievormgevers.

Categorieën